Koja je sledeća generacija softvera CATIA?

Koja je sledeća generacija softvera CATIA?

Moderni alati koji se razvijaju u skladu sa paradigmom Industry 4.0  nisu zaobišli ni svet CAD inženjeringa, stoga svi proizvođači CAD alata teže nečemu novom i boljem. CATIA, koja je od svog postanka 1980. godine stalno unapređivana, danas je vodeće svetsko rešenje za razvoj proizvoda i inovacija u gotovo svim industrijskim granama. Koristi se za projektovanje mnoštva proizvoda, od posuđa, stomatološke opreme, opreme za skijanje, proteza, opreme za igrališta, jahti, tankera, podmornica, virtualne rekonstrukcije građevina i naravno, automobila. CATIA kao brend, poznatija je od kompanije koja je njen tvorac, a najveću popularnost stekla je zahvaljujući širokoj primeni u svim industrijskim granama.

Statistika upotrebe ide u prilog popularnosti CATIA rešenja:

• Od top 20 proizvođača automobila 14 koriste softver CATIA kao glavni CAD alat
• Od top 5 proizvođača lokomotiva i vagona 4 koriste softver CATIA
• CATIA je bila glavni alat za projektovanje spejs-šatla (NASA)
• 76 % projektanata letelica koriste softver CATIA
• 87% inženjera civilnih aviona koriste softver CATIACATIA V5

CATIA V5, najpopularnija i najkorišćenija verzija CATIA rešenja, i dalje je top CAD programsko rešenje. Kompanija Dassault Systemes, čiji je proizvod, neprestano ulaže u istraživanje i razvoj CATIA V5. Sve navedeno rezultuje time da će najnovija verzija CATIA V5-6 R2017, koja bi svetlo dana trebalo da ugleda u februaru sledeće godine, sadržati 81 poboljšanje u 18 segmenata.

Ulaganje u istraživanje i razvoj CATIA-e V5Slika: Ulaganje u istraživanje i razvoj softvera CATIA V5 
Dassault Systemes stav o budućnosti CATIA-e V5Slika: Dassault Systemes stav o budućnosti softvera CATIA V5 

Razvoj novih alata više nije usmeren samo na modeliranje nego na kreiranje iskustava potrošača. Tako Dassault Systemes nudi 3DEXPERIENCE rešenje koje je sveobuhvatna platforma koja povezuje dizajnere, inženjere, menadžere, različite službe i lokacije i omogućava stvaranje više od proizvoda – a to je proizvod razvijan na iskustvima korisnika i njhovom najboljom praksom primene, pa samo rešenje i nosi naziv 3DEXPERIENCE. 
CATIA 3DEXPERIECE je najnovija verzija softvera CATIA koja je deo sveobuhvatne kolaborativne platforme 3DEXPERIENCE. CATIA aplikacije u okviru 3DEXPERIENCE platforme adresiraju specifične procese kojima se rešavanju određeni industrijski izazovi, pa tako aplikacije za Engineering, Design i Systems Engineering adresiraju različite industrije povezane u jedinstvenu bazu podataka, potpuno asocijativno i bazirano na iskustvima i primeni u industriji.  


Prelazak sa jednog na drugo programsko rešenje za preduzeće predstavlja stratešku odluku, dok je prelazak sa CATIA V5 na 3DEXPERIENCE logički sled događaja, jer je to prelazak na novu, inovativnu platformu koja omogućava brži i efikasniji razvoj proizvoda.

Posebno naglašavamo da je omogućena interoperabilnost između CATIA V5 i 3DEXPERIENCE, na način da se mogu svi modeli prenositi iz jedne u drugu platformu dvosmerno sa svim linkovima, istorijom modela i svim atributima bez obzira u kom alatu su inicijalno kreirani. 


 
Interoperabilnost CATIA-e V5 i 3DEXPERIENCEPoređenje CATIA V5 i CATIA 3DEXPERIENCE

Predstavljamo sažeto poređenje softvera CATIA V5 i CATIA 3DEXPERIENCE, koje inženjerske aktivnosti može ubrzati od 30 do 50%.


Poredjenje CATIA i CATIA 3DEX

Preuzmite prezentacije o CATIA poboljšanjima od R2014 do R2016


Struktura modela u CATIA-i i u 3DEXPERIENCU

Slika: Poređenje osnovne strukture modela u okruženju CATIA 3DEXPERIENCE

Model projektiranja na 3DEXPERIENCE platformi
Slika: Prikaz osnovnog modela projektovanja na 3DEXPERIENCE platformi kao multidiscipliniranog i istovremenog razvoja proizvoda