3DEXPERIENCE CADLab na FSB-u

3DEXPERIENCE CADLab na FSB-u

28. i 29. septembra 2017. održani su Dani otvorenih vrata Laboratorija za konstruisanje, poznatijeg kao CAD Lab, pri Katedri za konstruisanje i razvoj proizvoda na Fakultetu mašinstva i brodogradnje u Zagrebu. Otvoreni dani su održani sa svrhom predstavljanja saradnje kompanija Rimac Automobili i CADCAM Grupa kojom se Laboratoriju za konstruisanje na period od 10 godina osiguravaju akademske licence on Cloud nove 3DEXPERIENCE platforme za konstruisanje i razvoj proizvoda, čime laboratorija stiče novi naziv: “3DEXPERIENCE CADLab powered by RIMAC and CADCAM Group”.

 


Opremanje CADLab-a sveobuhvatnom poslovnom platformom koja objedinjuje razne brandove i rešenja kompanije Dassault Systemes, koju zastupa CADCAM Grupa, studentima FSB-a je omogućeno da idu ukorak sa razvojem tehnologija za konstruisanje i razvoj proizvoda.  Tokom otvorenih dana održana su predavanja i radionice i prisutni su imali priliku da isprobaju novu poslovnu platformu uz stručno vođstvo. Takođe demonstrirana je i primena tehnologije virtualne stvarnosti u konstruisanju gde sa HTC Vive uređajem za virtualnu stvarnost možete zakoračiti u unutrašnjost najsloženijih sklopova na 3DEXPERIENCE platformi.

U sklopu programa predstavljen je primer iz prakse o multidisciplinarnom inženjerstvu i to na primeru humanoidnog robota Poppy kojeg su od ideje do finalnog proizvoda napravili studenti iz Italije uz primenu 3DEXPERIENCE platforme i tehnologije 3D štampe. Studenti su u sklopu programa otvaranja 3DEXPERIENCE CADLab-a imali priliku da vide i 3D skener na delu, primenu tehnologije reverznog inženjerstva i 3D štampe.

3DEXPERIENCE platforma omogućava integraciju svih procesa i podataka tokom celog životnog ciklusa proizvoda u informacijsko okruženje sa precizno definisanim ulogama i ovlašćenjima korisnika, aplikacije za 3D konstruisanje, modeliranje i simulacije, kao i aplikacije za inteligentno upravljanje podacima tj. pretraživanje i sistematizaciju podataka. Povezuje inženjere, projektante, dizajnere, menadžere, marketing, prodaju i druge sektore i lokacije u integrisano kolaborativno okruženje.

U vremenu kada složenost poslovanja raste, kada su iskustva najvažnija i kad se ide putem digitalizacije, kompanije sve više traže jedinstvenu poslovnu platformu koja obuhvata kompletan proces stvaranja proizvoda. Zbog toga je važno omogućiti studentima da već tokom studija imaju priliku da rade sa funkcionalnim alatima koji stvaraju dodatnu vrednost i pojednostavljuju projektne zadatke.


Pogledajte galeriju slika sa otvaranja 3DEXPERIENCE CADLab-a powered by Rimac i CADCAM Group.

Studenti FSB-a su pripremili i kratki video tokom Dana otvorenih vrata 3DEXPERIENCE CADLab-a


Brandiranje 3DEXPERIENCE CADLab-a na FSBu
Vrata 3DEXPERIENCE CADLab-a na FSBu

Robot Poppy na otvorenju 3DEXPERIENCE CADLab-a
Prezentiranje tehnologije 3D skeniranja i 3D printanja na otvorenju 3DEXPERIENCE CADLab-a