Dizajn najluksuznijih jahti koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim

Dizajn najluksuznijih jahti koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim

Luksuzne jahte kao savršena mesta za uživanje i opuštanje, sve više se prilagođavaju svojim klijentima. Želje klijenata su sve naprednije i veliki je izazov odgovoriti na sve potrebe, biti konkurentan sa ponudom i pre svega, zadržati udobnost i ispuniti bezbedonosne standarde prilikom izlaženja u susret najzahtevnijim potrošačima. Od prve jahte koja je napravljena, do danas, njihov razvoj i evolucija su konstantni. Jahte su pravljene od  drveta i čelika u prošlosti, ali sada kada imamo nove visokokvalitetne materijale poput aluminijuma, titanijuma i raznih laganih legura u kombinaciji sa drvetom, jasno je zašto je i odabir materijala veoma važan i da može da čini jahte dodatno luksuznim.
Cilj je da spoljašnjost jahti uvek bude elegantna i moderna, a enterijer uglavnom odlikuju prefinjenost i luksuz. Danas, najnaprednija softverska rešenja omogućavaju dizajnerima jahti da zahteve svojih klijenata uvrste u početnu fazu kreiranja virtuelnog modela, sagledaju unapred eventualna ograničenja i tokom razvojnog ciklusa, imaju jasno definisane sve korake koji će se kasnije presllikati i na konačan proizvod. Šanse za propuste i greške se svode na minimum, a sofisticirana rešenja za ovu industrijsku granu su neprikosnoven alat, koji pruža podršku dizajnerima i inženjerima i  prati proizvod od ideje i koncepta, tokom razvoja sve do njegovog finalnog izgleda.

Digitalni kontinuitet na platformi 3DEXPERIENCE
Digitalni_kontinuitet_3DEXPERIENCE


Proizvođači jahti i brodova, u današnje vreme usled visokih zahteva koje diktira tržište moraju biti spremni za konstantna unapređenja i promene. Neophodno je putem digitalne transformacije unaprediti sve segmente poslovanja i ono što je kompanija Dassault Systemes prepoznala kao neophodan alat za unapređenje ove nadasve zahtevne industrijske grane i što je pomoglo mnogim gigantima da ravnopravo ostanu u tržišnoj utakmici, su 3DEXPERIENCE platforma i industrijska rešenja specijalno prilagođena Marine & Offshore industriji.
Dassault Systemes rešenja u M&O industriji (Marine and Offshore) zastupljena su širom sveta kod kompanija koje su dokazani lideri ove industrjske grane.
M&O_references
Heesen jahte, kompanija koja je postala jedan od sinonima za luksuzne jahte, svoju viziju opisuje jednostavno - "Jahta je prekrasan način da proširite svoje horizonte. Samo Heesen jahte vas mogu odvesti na destinacije iz snova, pomerajući granice kvaliteta, performansi i dizajna, nudeći neprikosnoveni luksuz i raskoš." Ali i da najbolji imaju izazove koje treba savladati, dokaz je zahtev rukovodstva Heesen jahti, da im se omogući jedinstvena platforma za podršku inovacijama koja bi ispratila sve složenije zahteve po pitanju dizajna luksuznih jahti. Odluka da se implementira rešenje koje uključuje CATIA aplikacije za 3D modelovanje i programsko rešenja DELMIA digital manufacturing za dizajn i montažu, bilo je pravi izbor. Kompanija Heesen Yachts je uspela da ispuni prilično visoke kriteijume kada su u pitanju rokovi isporuke i poveća zadovoljstvo svojih klijenata.
Heesen_luxurious_yachts
Dizajn koji odiše prefinjenošću i luksuzom

Pogledajte unutrašnjost nekih modela jahti rađenih po specijalnim zahtevima klijenata


Heesen yachts interior 1


Hessen_yachts_2


Heesen yachts interior_3


Heesen yachts interior 4


Kompanija sa ovih prostora, koja se bavi projektovanjem i dizajnom jahti i brodova, primer je kako se implementacijom odgovarajuće tehnologije može ići u korak sa najnaprednijim proizvođačima ove industrije i izboriti za svoje parče tržišta. Kompanija AITAC je u saradnji sa CADCAM Grupom implementirala industrijsko rešenje „Designed for Sea“. „Designed for Sea“ industrijsko rešenje omogućava unapređenje saradnje i istovremeni rad svih koji rade na projektu, optimizaciju projektovanja, optimizaciju proizvoda i celokupnog procesa, od ideje do realizacije. Takođe, omogućava smanjenje troškova, skraćuje vreme do izlaska proizvoda na tržište i projekciju raznih scenarija zahvaljujući naprednim alatima za 3D simulacije i analize koji uzimaju u obzir i složenost projektovanja. Kompanija AITAC je razvila rešenje Smart Drawings, koje omogućava da se procesi automatizuju i pojednostave, kako bi se smanjili troškovi izrade crteža, poboljšao kvalitet sertifikacionih dokumenata i maksimizovala vrednost glavnog 3D modela. Rešenje Smart Drawings je kompletno integrisano u industrijska rešenja “Designed for Sea” and “Optimized Production for Sea” koja su zasnovana na platformi 3DEXPERIENCE.

Pogledajmo da li su dizajneri AITAC jahti uspeli da odgovore na potrebe klijenata


AITAC jahte_1
AITAC jahte_2
AITAC jahte_3

Podsetimo se da je AITAC krajem prošle godine, u saradnji sa CADCAM Grupom, otvorio 3DEXPERIENCE laboratoriju na Tehničkom fakultetu u Rijeci. Laboratorija je opremljena najmodernijom tehnologijom za konstruisanje, a održan je i niz prezentacija i radionica na kojima su prezentovane prednosti 3DEXPERIENCE platforme. Svi posetioci mogli su da isprobaju 3DEXPERIENCE programsko rešenje uz stručno vođstvo kao i da se upoznaju sa primenom tehnologije virtuelne stvarnosti u inženjerstvu

3DEXPERIENCE je sveobuhvatna poslovna platforma koja povezuje projektante, inženjere, menadžere, marketing, prodaju i druge sektore i lokacije u integrisano okruženje, omogućavajući stvaranje više od proizvoda, a to su iskustva za kupce ili potrošače. 

Pročitajte više o rešenju za upravljanje životnim ciklusom proizvoda u industriji brodogradnje.


Kontaktirajte stručni tim CADCAM Data za sva pitanja o Dassault Systemes rešenjima