CATIA V5 – Constraint Tolerance in Sketcher (tolerancije dimenzija u modulu sketcher)

U sketch-u je moguće dodati, modifikovati ili obrisati tolerancije dimenzija, pa se iste automatski generišu na crtežu. Toleranciju dimenzije moguće je kreirati na dva načina:
  • Klikom na ikonu Edit Multi-Constraint u alatu za dimenzionisanje. Otvara se prozor sa svim dimenzijama kreiranim u sketch-u. Potrebno je selektovati dimenziju na koju se dodaje tolerancija i uneti vrednosti za gornju i donju toleranciju.
  • Toleranciju je takođe moguće dodati koristeći kontekstualni meni, duplim klikom na dimenziju, zatim desni klik u polje Value, zatim Add tolerance. Otvara se novi prozor gde treba uneti vrednosti za gornju i donju tolerancijuNakon što se dodaju tolerancije na jedan od prikazanih načina, iste se prikazuju u sketch-u.Na isti način moguće je modifikovati ili obrisati tolerancije. U 3D moguće je videti tolerancije prilikom editovanja feature-a (tipske forme) koji je nastao od sketch-a.Na nacrtu je moguće automatski prikazati tolerancije kreirane u sketch-u ako se dimenzije kreiraju u automatskom ili step-by-step modu. Potrebno je uključiti opciju With design tolerance.
Kliknite ovde za ostala CATIA V5 Tips & Tricks uputstva